-
Hits: 738
LDODK RINSMA FASHION
Clubprofiel
Korfbalvereniging LDODK is een fusievereniging van de plaatsen Terwispel en Gorredijk. LDODK/Rinsma Fashion staat voor "Leer Door Oefening De Korfbalsport". In Gorredijk beschikken we op sportpark Kortezwaag over drie fraai gelegen kunstgrasvelden (SierdMoll Court) waarop wordt gespeeld. Deze velden liggen achter de sporthal en naast het zwembad, de velden zijn bereikbaar door de ingang van Sportcentrum Kortezwaag, waar ook de kleedkamers zijn. In de zaal is Sportcentrum Kortezwaag onze thuishal.
De zaterdag is een echte korfbaldag binnen LDODK/Rinsma Fashion. Voor alle jeugd en een deel van de senioren is zaterdag de speeldag. Met op elke dag een lange trainingsavond is 'Kortezwaag' de korfbalhal in Gorredijk. Daarnaast maakt LDODK/Rinsma Fashion nog regelmatig gebruik van sportaccomodatie de Skâns in Gorredijk. Deze hal gaat verdwijnen en er komt een nieuwe sporthal bij Kortezwaag waar ook nieuwe kleedkamers en een nieuwe kantine zal worden gemaakt
Met bijna 400 leden is LDODK/Rinsma Fashion één van de grootste verenigingen in het District Noord van het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond. Deze grootte is ook noodzakelijk om één van de doelstellingen van de vereniging, het bevorderen van de korfbalsport in de regio op alle niveaus, te realiseren. Veel energie wordt gestopt in de opleiding van de jeugd. En niet zonder resultaat! B- en C-aspirantenen A junioren spelen in de hoogste klassen en alleen de A-junioren spelen in de zaal één stapje lager.
Dit is een belangrijk gegeven voor een andere doelstelling; namelijk het spelen van korfbal als topsport. Dit zou dan inhouden dat we minimaal hoofd-/overgangsklasse spelen. Dit doel is al meerdere jaren gehaald en de toekomst ziet er zelfs nog beter uit. LDODK/Rinsma Fashion speelt zowel op het veld als in de zaal op het hoogste niveau.
-
Hits: 675
DOS '46
D.O.S. Onder die naam wordt op 22 mei 1946 in Nijeveen een korfbalclub opgericht. Omdat er in het dorp voor de oorlog ook al werd gekorfbald is het eigenlijk een heroprichting. D.O.S. staat voor Door Oefening Sterk en het is na het seizoen 59-60 dat het oprichtingsjaar ’46 achter de clubnaam wordt geplaatst. Rood en zwart zijn de clubkleuren en de plaatselijke onderwijzer Hinkema is de eerste voorzitter van de nieuw opgerichte club.
Café Oosting aan de Dorpsstraat speelt vanaf de oprichting een belangrijke rol in de historie van de vereniging. In de beginjaren korfbalt men op het weiland achter het café, waarbij het aanwezige publiek in de berm van de Rijksweg plaatsneemt. Dat de bal regelmatig in de sloot belandt neemt men voor lief. De dames kleden zich om op het toneel, de heren in de zaal.
Veld Sportveldencomplex Tussenboerslanden Tussenboersweg 8 7948 AA NIJEVEEN 0522-492111 |
Zaal Sporthal "De Eendracht" Nieuweweg 5 948AA Nijeveen 0522-850663l
|
Route
Vanaf de snelweg A32 (Meppel-Leeuwarden) kunt U gewoon de borden volgen richting Nijeveen.
-
Hits: 836
Koog Zaandijk
Rond het begin van de 20ste eeuw kwam er in de Zaanstreek van alles in beweging op sportgebied. Tot dan waren het voornamelijk gymnastiekverenigingen - keurig gescheiden, want mannen en vrouwen hadden elk hun eigen club – en voetbal begon ook wat de kop op te steken. Over sport voor kinderen werd helemaal nog niet gesproken. De meeste kinderen gingen tot hun 12e jaar naar school, ook op zaterdag, en daarna was het òf werken òf naar het vervolgonderwijs.
De onderwijsvernieuwing op het gebied van meer bewegen op middelbare scholen verspreidde zich vrij snel, sprak ook aan tot diverse ‘gymnasten’ in de Zaanstreek en dat leidde tot uitproberen van deze nieuwe sport in de buitenlucht. Toen dat goed beviel en naar meer smaakte, werd binnen de gymnastiekvereniging Simson gesproken over het oprichten van een club, maar daar vonden de mannen-bestuurders dat nog een te groot risico. Dat leidde er uiteindelijk toe, dat op 20 mei 1910 werd opgericht ‘TAVENU’, wat stond voor ‘Tot aangename verpozing en nuttige uitspanning’, maar al een paar maanden later werd dat omgedoopt in ‘Korfbalclub Koog-Zaandijk’, veelal kortweg KZ. Als oprichters werden genoemd Harry Nijland Visser, Willem Steijn en Kees Govers, alle drie net aan 20 jaar oud. Een geschiedenis was begonnen…
-
Hits: 399
AKC Blauw-Wit sportcomplex
Joos Banckersweg 18A
1056 EP Amsterdam Kaart
Route auto Let op dagelijks betaald parkeren tot 24:00 uur, m.u.v. zondag.
-
Hits: 533
PKC
Op 2 februari 1935 is PKC opgericht. Toen nog een heel kleine vereniging die met pijn en moeite één 12-tal in stand kon houden. Vanaf 1945 is PKC gaan groeien tot een vereniging van ruim 950 leden. Doordat het ledenaantal in de loop der jaren steeds verder is gestegen, kon PKC meer aandacht gaan besteden aan de kwaliteit van het spel, met als resultaat het hoogst haalbare niveau in Nederland.
PKC is vroeger begonnen op sportpark het Slobbengors, waar alleen de beschikking was over een terrein voorzien van gras, met daarbij kleedkamers en een kantine (van hout). De zaalwedstrijden werden toen nog in diverse hallen binnen de gemeente gespeeld.
Tegenwoordig is PKC/SWKGroep gevestigd in het sportpark Oostpolder, een complex met 2 eigen sporthallen en 4 kunstgrasvelden. We hebben ons hier in 1981 gevestigd. Het nieuwe complex bestond toen uit een sporthal met kleedkamers, kantine en diverse grasvelden. Later is hier nog een gravelveld bijgekomen. Ook het korfbalveld is gemoderniseerd. Op het buitenterrein is het gras vervangen door 4 kunstgrasvelden.In de loop van de jaren is de accommodatie met meerdere kleedkamers, bespreekruimte, massagekamer, bestuurskamer en archiefruimte uitgebreid.
Doordat het ledenaantal is blijven groeien konden niet alle ploegen meer tijdens de zaalcompetitie in de eigen accommodatie spelen. In maart 2006 heeft PKC/SWKGroep daarom ook een tweede sporthal in eigen beheer geopend zodat alle PKC-leden bij elkaar op dezelfde accommodatie kunnen sporten. Dit is goed voor de verenigingsband.
-
Hits: 528
KV TOP
TOP staat voor Tot Ons Plezier en dat is tot op de dag van vandaag een belangrijkste motto. TOP is een korfbalvereniging waar prestatie, passie en plezier hand in hand gaan; gezelligheid en ontspanning is minstens zo belangrijk zijn als prestaties. Bij TOP vinden we dan ook een mix van prestatie gerichte en recreatiekorfballers. TOP heeft de mogelijkheid om middels een goede trainingsopbouw en coaching topsport te bedrijven in deze unieke teamsport.
Niet alleen topsport, maar zeker ook recreatief korfbal is mogelijk. Niet de prestaties, maar gezelligheid en lekker sportief bezig zijn staan daarbij voorop. TOP heeft veel teams in alle leeftijdsgroepen, van senioren tot pupillen. Verder heeft de vereniging enkele niet competitie spelende groepen zoals de recreanten en de kangoeroes.
Naast korfbal biedt de vereniging ook tennisfaciliteiten. De kunstgas velden laten het prima toe om 's zomers en 's winters, op de momenten dat er geen korfbal wordt gespeeld, op de velden te tennissen. Tennissers kunnen hierdoor bij TOP recreatief de sport beoefenen. In de loop der jaren zijn de ladder competities een begrip geworden en niet meer weg te denken binnen de vereniging.
Op 12 juli 1928 werd TOP, zoals bij zoveel korfbalverenigingen het geval is geweest, opgericht door een aantal onderwijzers. In die tijd waren veel sportverenigingen gebaseerd op een confessionele grondslag. Zo ook TOP, dat als Christelijke korfbalvereniging zich aansloot bij de toenmalige Christelijke Korfbalbond (CKB). TOP was voor en na de 2e Wereldoorlog een vrij kleine vereniging met 2 of 3 seniorenteams en een aantal aspirantenteams. De prestatiedrang was in die tijd ver te zoeken, maar de gezelligheid hield de club bijeen. In de veranderde wereld na de 2e Wereldoorlog probeerde ook TOP haar positie te veroveren. In de zestiger jaren van de vorige eeuw deed het schoolkorfbal haar intrede en wilde de jongere generatie de club groter maken en op een hoger spelpeil brengen. Mede dankzij het schoolkorfbal en de voor die tijd professionelere koers, die de club bewandelde, steeg het aantal leden in een tijdbestek van een kleine 10 jaar van 70 naar ruim 300. In het seizoen 1966-67 kwam TOP 1 voor het eerst uit in de 1e klasse CKB en dat was het begin om uiteindelijk een topclub te worden. Daarbij was voor TOP ook van belang, dat beide korfbalbonden –KNKB en CKB- in 1973 fuseerden tot het KNKV, waardoor met name de voormalige CKB clubs zich verder konden ontwikkelen.
Het 5 jarenplan in de zeventiger jaren –TOP 1 binnen 5 jaar in de hoofdklasse- werd weliswaar niet binnen die tijd bereikt, maar leidde wel tot de beoogde cultuuromslag. In het seizoen 1986-87 werd echter zowel op het veld als in de zaal de doelstelling van het 5 jarenplan gehaald en promoveerde TOP naar de toenmalige hoofdklasse en vervolgens heeft TOP met wisselend succes regelmatig op het hoogste niveau geacteerd. Dit succes is mede te danken aan de goede jeugdopleiding en de vele landskampioenschappen, die de jeugd van TOP behaalde. Het hoogste juniorenteam van TOP toonde met een 2eplaats tijdens het Nederlands kampioenschap in 1976 aan hoe belangrijk de jeugd voor een club is. Nadat TOP een aantal jaren het hoogste niveau niet haalde werd in het begin van deze eeuw met een ambitieus plan het startschot gegeven om van TOP een echte topclub te maken. In het seizoen 2007-2008 werd de inmiddels ingestelde Korfballeague bereikt en tot dit moment speelt TOP, conform haar doelstelling, onafgebroken op het hoogste niveau. En de kers op de taart vormen natuurlijk de landskampioenschappen in 2011 in de zaal en op het veld, de Europa Cup in 2012, die TOP in Warschau op het Belgische Boeckenberg veroverde en de titel in de zaal 2014. Het clubje uit 1928 is derhalve anno heden uitgegroeid tot één van de sterkste korfbalclubs van Nederland.
In 1997 verhuisde TOP naar de huidige accommodatie aan de Sportdreef. TOP heeft er niet altijd zo goed bij gezeten als vandaag de dag het geval is. TOP begon ooit in 1928 op een kolengruisveld in Sassenheim en in 1929 verhuisde TOP naar een veldje aan de Warmonderdam. In hetzelfde jaar moest TOP wederom verhuizen en kwam het in De Kooi terecht. TOP was blij met die accommodatie, maar in 1933 moest zij al weer verhuizen naar Ter Leede, en in 1938 kwam zij terecht op het terrein Sporthof. Nadat TOP ook nog in het Park heeft gespeeld, kreeg zij na de 2eWereldoorlog bij de aanleg van een heus sportcomplex in Sassenheim een veld. In 1967 verhuisde TOP binnen het sportpark naar de velden aan de Menneweg en het schoolsportveld. Dat zou tijdelijk zijn, maar het heeft tot 1997 geduurd dat TOP op de huidige fraaie accommodatie terecht kwam. Het complex werd in 2008 uitgebreid met sporthal De Korf, een tweede kantine en een krachthonk.
-
Hits: 937
Korfbal Combinatie Capelle i
s een fusievereniging. De verenigingen waaruit KCC/SO natural ontstaan is, AKV de Bermen en CKV de Kapellen, waren van origine Capelse korfbalverenigingen die beiden in 1963 zijn opgericht. Verreweg de meeste leden van de vereniging beoefenen dan ook deze gemengde teamsport.
Korfballen kan bij KCC/SO natural op vele niveau's. Al vanaf 5 jaar kunnen kinderen wedstrijden spelen, de nog jongere kinderen kunnen spelletjes doen bij de Kangoeroes. Er is geen maximum leeftijd. Er zijn verschillende leeftijdsgroepen. Binnen alle leeftijdsgroepen kan daarnaast gekozen worden of men op hoog niveau, lekker sportief of puur recreatief bezig wil zijn. Ook is er een groep recreanten die gezellig samen trainen zonder aan een competitie deel te nemen.
Wilt u meer informatie? Email dan even via korfbal@kcconline.nl.
-
Hits: 663
DVO/Accountor
uit Bennekom is een korfbalvereniging met ruim 750 leden. Onze club is opgericht in 1946 en biedt jong en oud de mogelijkheid tot het spelen van topkorfbal, wedstrijdkorfbal, breedtekorfbal en recreatief korfbal.
De thuiswedstrijden tijdens de veldcompetitie spelen we op sportpark ‘De Eikelhof’, waar we de beschikking hebben over drie kunstgrasvelden. In de zaal spelen we in onze eigen DVO/Accountor-hal.
Ons vlaggenschip speelt in zowel de veld- als zaalcompetitie op het hoogste niveau; op het veld is dit de Ereklasse en in de zaal de Korfbal League, de beste competitie ter wereld.
Onze jeugdselectieteams spelen allemaal op het hoogste niveau in hun leeftijdsklasse. De andere teams spelen hun competitie in de wedstrijd- of breedtesport. Ook recreatief korfballen is mogelijk bij de gezellige recreantengroep.
-
Hits: 543
Fortuna DeltaLogistiek
Korfbalvereniging Fortuna werd opgericht op 3 februari 1957 door Chris Bezuyen, Ria Boer, Jan Bonthuis, Ria Rongen, Arie Rongen en Ineke Rosier. Vanaf het begin van het bestaan stelde Fortuna hoge doelen. Fortuna moest bij de top van Nederland gaan horen. Maar elke nieuwe club moet onderaan beginnen, dus begon Fortuna aan de lange weg omhoog. De vereniging groeide zeer snel, veel gebruik makend van schoolkorfbal om nieuwe leden te krijgen. En zo groeide Fortuna uit tot een van de grootste clubs in Nederland.
De laatste jaren wijzigde de naam van de vereniging een aantal malen door naamsverbintenissen met verschillende sponsors. Op dit moment sponsort Delta/Logistiek ons, en daarom heten wij nu Fortuna/Delta Logistiek. Het eerste team van Fortuna/Delta Logistiek speelt momenteel in de Korfbal League, het hoogste niveau in Nederland. Ook het tweede team en alle eerste jeugdteams spelen op het hoogste niveau.
-
Hits: 133
GroenGeel
In 1923 richtte een groepje Wormerveerders een korfbalclub op die zij W.K.V noemde. Speelruimte vonden zij al snel in het over de Zaan gelegen Wormer en daar ontwikkelde de vereniging zich voorspoedig.
Om organisatorische redenen moest de naam gewijzigd worden en die werd: “Groen Geel”. In de eerste jaren van de vereniging waren er opvallend veel principiële geheelonthouders lid en heel lang is het niet gebruiken van alcoholische dranken een leidraad geweest in de club.
Al snel zag men dat de jeugd enthousiast gemaakt kon worden via schoolkorfbaltoernooien en als een van de eerste clubs in het land werden dat soort toernooien georganiseerd. Op sportief gebied bleef de club in de eerste decennia op regionaal gebied goed meedraaien, maar landelijk kwam men er nog niet aan te pas.

De onderlinge binding tussen de leden was zeer sterk. Een clubblad met de naam “De Band”, veel feestavonden met verzorgde revues of toneelstukken en gezamenlijke reisjes met een korfbaltoernooi zorgden voor een sterke aantrekkingskracht en dus voor weinig verloop in de club.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de gemeente Wormer groter en groeide de vereniging ook sterk, met name in de jeugd. Twee zaken zorgden voor kwalitatieve groei: er werd een trainer van buiten de regio aangetrokken, iets wat in die jaren niet gebruikelijk zaak was, en in die periode werd voor het eerst de hoofdklasse bereikt. Daarnaast werd er een goede opzet gemaakt voor de jeugdtrainingen. Veel eigen leden volgden korfbalscholingen en hun werk leidde er toe dat de Groen Geel jeugd niet alleen regionaal sterk werd, maar zich ook landelijk steeds meer manifesteerde. De Groen Geel jeugd haalde menige nationale titel naar Wormer.


In 1973 verhuisde de club naar de huidige speelplek. Op het sportpark “Trickelsoord” was ruimte voor meerdere grasvelden en er werd, met grotendeels eigen krachten, een clubaccommodatie geplaatst.

-
Hits: 220
Dalto
Historie Dalto
Op deze pagina vindt u de historie van onze vereniging, maar ook van het ontstaan van korfbal. Bovendien vindt u hier onze Eregalerij.
Al bijna 65 jaar neemt korfbalvereniging Dalto een niet meer weg te denken plaats in binnen de Driebergse gemeenschap. Op 1 april 1953 werd Dalto (De Aanval Leidt Tot Overwinning) opgericht. Toch bestond Dalto ook al ver voor die datum. Al in 1933 was er voor het eerst sprake van een korfbalvereniging met de naam Dalto. Twee onderwijzers richtten een sport- vereniging op met de afdelingen voetbal, gymnastiek en korfbal. In 1942 werd Dalto door de Duitse bezetter verboden nog langer als vereniging te functioneren. In 1947 werd Dalto weer actief, maar was tot 1950 meer een papieren vereniging. Pas in dat jaar werd weer officieel aan de competitie deelgenomen met twee teams. In 1952 ging de vereniging echter toch weer ter ziele. Een half jaar later lukte het enkele enthousiastelingen om de vereniging, nu definitief, weer nieuw leven in te blazen. Met meer dan 400 leden is de club tegenwoordig wekelijks actief binnen de lijnen.
Algemeen
Korfbal, de familiesport bij uitstek, is vanaf de oprichting in 1903 uitgegroeid naar een sport waarbij aan de top keihard wordt gepresteerd. Maar ook spelers die niet zo nodig twee tot drie maal per week diep willen gaan op het trainingsveld kunnen hun energie goed kwijt. Ook korfballen zonder wedstrijdverplichtingen kan in alle leeftijdscategorieën.
Samen sporten komt bij jong en oud nog eens dubbel tot uiting doordat korfbal, als enige teamsport gemengd gespeeld wordt. Per team net zoveel jongens als meisjes en net zoveel mannen als vrouwen. En voor allemaal gelden dezelfde spelregels.
De jeugd heeft de toekomst. Vanaf een jaar of drie zijn de jonkies al welkom. Samen met vriendjes en vriendinnetjes maken zij bij de Kangoeroes spelenderwijs kennis met het korfbal. Plezier maken staat voorop en toch, zonder dat zij het in de gaten hebben, wordt handigheid verkregen in het spelen met de bal.
Successen
Dalto staat bekend als een vereniging met een goede jeugdopleiding. Dat blijkt ook jaarlijks in de eindstand van de competities. Zowel aan het eind van de zaal- als van de veldcompetitie zijn er veel kampioenstaarten uit te delen. Doordat Dalto in iedere leeftijdscategorie in de hoogste competitie uitkomt, komen die kampioenen dan weer uit in de eindronde voor het Nederlands Kampioenschap. Bij de Junioren werd de afgelopen jaren zeven maal de finale gewonnen in het korfbalwalhalla AHOY’. In 2001 en 2004 werd daar een veldkampioenschap aan toegevoegd. Prolongatie van het Nederlandse titel in AHOY’, was bij juniorenteams nog niet eerder voorgekomen. In maart 2005 kon voor de vijfde maal de beker voor het kampioenschap in de zaal in ontvangst worden genomen. De veldcompetitie werd in totaal driemaal gewonnen. Bij de aspiranten zijn ook C1 en B1 al een aantal keren succesvol geweest bij de nationale kampioenschappen.
De finale van veldseizoen 2002-2003 werd voor Dalto een unieke afsluiting van het jubileumjaar. Het eerste team speelde voor het eerst in een kruisfinale voor een plaats in de finale om het Nederlands Kampioenschap. Na die eerste kruisfinale zijn er inmiddels nog vier gevolgd. In het seizoen 2004-2005 was er al weer een unicum in de geschiedenis van onze vereniging. Met maar liefst drie teams werd deelgenomen aan de veldfinales tijdens de Nationale Korfbaldag in Eindhoven. De A1 en het eerste moesten medefinalist PKC voor laten gaan. De B1 versloeg Fortuna en behaalde de dubbel.
Op het veld werd Dalto 1 in 2008 en 2012 Kampioen van Nederland! Voor Dalto 2 is een finaleplaats voor het kampioenschap van Nederland bijna een jaarlijks terugkerend ritueel. Op het veld en de zaal werden al vele titels behaald.
Accommodaties
Tijdens de veldperiode trainen en spelen wij op De Woerd, waar wij met drie kunstgrasvelden over een prachtige accommodatie beschikken. Dalto neemt met ruim dertig teams deel aan de competitie. Die competitie is er voor alle leeftijdscategorieën en op alle niveaus.
Sinds oktober 2016 beschikt Dalto over een fraai clubhuis. Hieronder bij ‘Clubhuis Dalto’ kunt u alles lezen over de bouw en de feestelijke opening. Beheer en groot onderhoud van onze accommodatie wordt gedaan door de Stichting ondersteuning korfbalbeoefening Driebergen. Wij delen de accommodatie een aantal dagdelen per week met BSO Dol Fijn. Meer info vindt u bij Commissies/Accommodaties.
Sporthal Hoenderdaal vormt tijdens de winterperiode de thuishaven. In deze prima accommodatie worden de thuiswedstrijden in een fantastische ambiance met regelmatig meer dan 800 toeschouwers gespeeld. Wilt u niet zelf spelen, maar wel een spannend avondje korfbal meemaken, dan bent u welkom!
Dalto heeft een bruisend verenigingsleven. Korfballen is natuurlijk de hoofdmoot daarin, maar gezelligheid, vrienden maken en saamhorigheid zijn ook erg belangrijk. De maandelijkse feesten voor jong en oud zijn dan ook niet te versmaden.
Informatie
Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben of eens vrijblijvend bij een training willen kijken of meedoen, dan kunt u terecht bij onze secretaris (mail: secretaris@dalto.nl).